Automatisch plannen of niet?

Home / Software update / Automatisch plannen of niet?

Automatisch plannen wordt bij veel bedrijven gezien als de heilige graal. Als er automatische planning is, heeft men minder FTE’s nodig en kan men efficiënter werken. Is dat zo? Daarnaast welke soorten automatische planning zijn er? In deze blog geef ik kort antwoord op deze vragen, met onze mening hierover.

Soort automatisch plannen

Grofweg zijn er 2 verschillende soorten automatische planning. Namelijk route en rit planning. Beide kan men automatiseren, maar dit kan ook los van elkaar gebeuren. In de transport, met al zijn nichemarkten is het belangrijk om dit verschil te weten. Namelijk het 1 is niet altijd handig is alle deelmarkten, en beide is soms helemaal niet eens wenselijk!

Laten wij beginnen met automatische route planning. Dit is een soort van tussenoplossing. De planner bepaald zelf, handmatig, wat er in een bepaalde rit moet komen. Soms is dit nodig en kan dit niet geautomatiseerd worden. Denk hierbij aan lengte goederen, stapelbare goederen. Of erger nog, lengte goederen die stapelbaar zijn! De planner maakt dus de rit, met het inzicht war er in de auto met gaan. Een automatische routeplanner zorgt er dan voor dat deze route op de meest efficiënte volgorde komt te staan. Naar gelang de planner, systematiek, die gebruikt wordt gaat dit vaak op kilometer of uren basis. Vaak ook in te stellen wat de voorkeur heeft. Dus eigenlijk kan met automatische routeplanning zien als het kleine, gedetailleerde neefje van ritplanning.

Daarnaast is er dan ook ritplanning. Ritplanning bevat eigenlijk altijd de functionaliteiten van routeplanning. Immers is het niet zinvol om een automaat verschillende ritten te laten maken, en dan deze zelf op volgorde te gaan zetten. Bij de traditionele ritplanning systemen had men een cut-off tijd (vaak ergens in de avond), waarna alle orders binnen zijn. Dan begint de automaat met rekenen wat de slimste manier is. Dit gebeurd dan op basis van een aantal parameters. Vaak vaste en variabele kosten, capaciteit van aantal auto’s, grootte/capaciteit van de auto, soort goederen, tijdsvensters etc. Dan komt er na een paar uur een ritplanning uitrollen.

Automatische planning de heilige graal?

In de basis klinkt het goed. Maar er zijn veel mitsen en maren. Als u een pallet distributie bedrijf heeft en geen rekening hoeft te houden met veel individuele tijdsvenster kan het een ideale tool zijn voor uw bedrijf. Maar als u bijvoorbeeld een collectief vervoerder bent, zoals de klanten waar ons Collectief vervoer TMS aan leveren, is het alweer zo complex dat een automaat dit niet meer aankan. Hetzelfde bij klanten die lengte vervoer doen zoals klanten van ons de bouw– en lengtetransport.  De parameters worden zo complex dat het niet meer in te stellen is. Dezelfde vraag moet u zichzelf stellen, kan ik de slimheid van mijn planners in een systeem kwijt? Als bijvoorbeeld een tijdsvenster uitloopt zegt een automatisch plansysteem dat die order met een andere rit mee moet. Uw planner belt de klant op om te kijken of er rek inzit.

Voor klanten zoals Visser in Duiven werkt een automatische planner heel goed. Zij gebruiken de TLN Planner om hun ritten mee te plannen. Eventuele aanpassingen kunnen zij dan weer bij ons doorvoeren. Zo is het belangrijk om naar uw eigen bedrijf te kijken en af te vragen of het wel goed voor uw bedrijf is. Soms is dit wel zo, vaak is het ook niet zo.

Heeft u dan minder FTE nodig?

Nee. In tool, helemaal een automatische tool, is enkel zo goed als de instellingen. Men moet altijd goed controleren, bijsturen en bijwerken waar nodig. Het kan wel zijn dat werkzaamheden van planners gaan veranderen. Dit is bijna zeker. Immers is men niet de hele avond bezig om alles op een rit te zetten. Maar gaande dag is men nog steeds bezig met bijsturen. Daarbij hebben dan de planners hopelijk wat extra tijd over voor klantencontacten, proberen pro-actief op te lossen. Dus uw FTE’s zullen niet minder worden, maar het kan wel een verandering veroorzaken.

Automatisch plannen

Automatisch plannen

Ok, maar LogisticPlanet dan?

Wij doen plannen, en automatisch plannen, net wat anders. Neem contact met ons op en wij leggen uit hoe wij u kunnen helpen!

Related Posts

Leave a Comment

5g in de transportmodern