Co2 reductie in de transport – Waarom geen echte slimmer maatregelen?

Home / Software update / Co2 reductie in de transport – Waarom geen echte slimmer maatregelen?

Co2 reductie is een populaire zin, maar zijn wij slim bezig?

Co2 is populair. Helemaal Co2 reductie in de transport. Immers is transport voor vele bedrijven een noodzakelijk kwaad waar niet zonder kan. Echter is Co2 reductie niet een makkelijk concept. Men ziet het niet, het is een wereldwijd probleem en waarom zou IK iets veranderen als ze in andere landen nog bruinkool centrales in gebruik hebben? Zoals je ziet, en vast al weet, is het geen makkelijk iets om zelf echt aan mee te dragen.

Toch heeft Nederland een aantal doelen gesteld aan zichzelf. Het is de afgelopen jaren nog niet gelukt om meer dan 15% reductie te bereiken. En de meest gunstige schatting is 21% dit jaar. Maar voor bijvoorbeeld Verkeer en Vervoer moet in 2030 al 38% reductie zijn. Er zijn allerlei middelen om aan die doelstellingen te komen;

  1. Alternatieve brandstoffen
  2. Innovaties voertuigmotoren
  3. Beperking files door autonoom rijden
  4. Co2 uitstoot van bestaande motoren verminderen

Stuk voor stuk leuke plannen, maar er kan een discussie zijn waarom het allemaal een wassen neus is. Waarom kijkt iedereen naar de symptomen maar niet naar door oorzaak?

Co2 reductie in de transport, maar nu echt!

Momenteel is nog geen echte elektrische vrachtwagen. Er zijn veel op komst, en sommige zouden al kunnen werken voor korte ritten zoals stadsdistributie. Maar er is nog geen elektrische vrachtwagen met het gemak, actieradius als een diesel. In dit voorbeeld houden wij de prijsverschillen tussen auto’s, per liter brandstof etc. buiten beschouwing omdat deze nog te relatief zijn.

De gemiddelde beladingsgraad van vrachtwagens in Nederland is 65%. Dit wil zeggen dat het als er momenteel 3 vrachtwagens rondrijden in Nederland, dit ook het af gekund met 2 vrachtwagens. Nu lijkt dat wellicht niet zo heel veel maar als je dat in zijn geheel doortrekt naar Nederland kunnen wij dus af met ongeveer 45.000 vrachtwagens minder! Maar niet alleen het aantal auto’s gaan omlaag, maar ook de files. Een gemiddelde rit bestaat nu al 10% uit files! Het belangrijke getal hier is 65% beladingsgraad.

Uit verschillende onderzoeken komt dat de Co2 emissie uit een elektrische voertuig 37% minder Co2 uitstoot. Hierbij nemen wij mee de stroom herkomst uit Nederlandse stroomcontacten, de fabricage van de voertuigen etc. Dus zouden wij 37% besparen als iedereen op stroom rijdt. Echter, zoals gezegd, is die technologie er nog niet. Kunnen wij dit nog niet gebruiken.

Samenvattend; men kan momenteel 35% van het gehele vrachtwagenpark in Nederland teniet doen door perfect samen te gaan werken met onze Connected Logistics, of wachten dat iedereen elektrische vrachtwagens rijden en dan 37% Co2 besparen. Laten wij hopen dat over 10 jaar beide opties samen gaan…

Neem contact met ons op voor een demonstratie van Connected Logistics!

Related Posts

Leave a Comment

Moderne TMSTransporteurs naar de cloud