Samenwerken in de transport, hoe doen wij dat?
In de transport is samenwerken van essentieel belang. Er zijn in de transport een aantal mogelijkheden om samen te werken. U kunt deelnemen aan een grote organisatie zoals Teamtrans. U kunt samenwerken omdat uw klant dat eist. U kunt samenwerken met vervoerders omdat u een stuk specialisme niet hebt. Maar u kunt ook samenwerken omdat u graag wilt samenwerken in de transport. Want zo kunt u betere diensten leveren aan uw klant, betere winst marges maken en u hoeft uzelf niet koppijn te bezorgen om die ene europallet die gekoeld naar Zeeland moet.
Hoe werkt het in de praktijk?
Samenwerken in de transport in de praktijk is vaak een uitdaging. U wilt niet dat uw collega uw klanten afpakt. U wilt zeker weten dat uw partners dezelfde diensten op hetzelfde niveau kunnen leveren. Daarnaast wilt u geen informatie verliezen. Bij onze klanten zijn er meerdere samenwerkingen ontstaan. Dit is in het begin gekomen omdat een transporteur geen nee wilde zeggen tegen de klant, maar zelf niet wilden rijden. Denk aan een order voor Frankrijk, terwijl u gespecialiseerd bent in Scandinaviƫ! Dan kan u naar Frankrijk rijden, maar u heeft geen lokale kennis, moeilijker om terugvrachten te vinden en met een beetje pech is de vracht naar Frankrijk ook geen FTL. Zo ging men samenwerken. De collega vervoerder had nog plek in zijn auto over, die toch naar Frankrijk ging. En vice versa kon de Frankrijk vervoerder weer orders aannemen voor Scandinaviƫ. Deze werden dan ook doorgezet. In de basis werkt dat prima, tot dat de samenwerking intensief wordt. Als er veel order per dag doorgezet worden, moet het worden geautomatiseerd.
IT en samenwerken in de transport.
Met LP Online, ons klantenportaal, LP Planner hebben wij allerlei mogelijkheden om zowel orders te ontvangen, door te zetten naar charters etc. In de basis krijgen wij een order binnen, die kan u handmatig doorzetten naar uw charter. Wij kunnen dit ook automatiseren aan de hand van de data in de order. Denk hierbij aan soort transport, losland, aantal goederen etc. Als wij de order doorsturen via EDI, kunnen wij ook informatie terugkrijgen. Dit wil zeggen dat de charter op de boordcomputer aangeeft dat er is geladen. U krijgt dat terug in uw systeem. Zo heeft u geen informatie verlies. Alsof u zelf rijdt! Deze informatie kunt u dan weer automatisch terugkoppelen naar uw opdrachtgever.
U kunt ook de afspraken tussen u en uw charter in LP Online opslaan. Zo komt de order in uw TMS (LP Online) terug. Dan kan u 2 maal tariferen. Namelijk de factuur naar uw klant toe. Daarnaast maakt u ook uw inkoopadministratie op orde. Zo kan u snel nakijken of alles klopt, zodra de factuur van uw charter binnenkomt.
Dit werkt voor zowel transporteurs die willen samenwerken, als voor expediteurs en verladers. Lees meer hier
Hieronder een filmpje om te laten zien hoe dat kan werken.