Transport automatisering – worden banen overbodig?

Home / Logistiek nieuws / Transport automatisering – worden banen overbodig?

Transport automatisering, of welke automatisering dan ook, zorgt het ervoor dat ik mijn baan kwijt raak?

 

Deze vraag horen wij wel eens bij transport bedrijven. Een planner, een administratief medewerker of een loodsopzichter vragen zich wel eens af of hun baan houdbaar is in de toekomst. Iedereen, of het nu in het privé leven is, of zakelijk, automatiseert telkens meer. Het is niet anders bij transport automatisering.

 

Automatisering

Elke automatiseringsslag in het verleden heeft geleid tot een verandering in het werk van de mens. Vroeger moest de mens het veld omploegen. De mens moest ook handmatig zorgen voor het verwerken van de producten van het land. Daarnaast moest de mens ook naar de markt lopen, of  met paard en wagen, om deze producten te verhandelen. Dankzij de industriële revolutie kan de mens nagenoeg ongelimiteerd produceren zonder mensen arbeid hoeven te verrichten. De mens hoeft geen geen ploeg meer aan te raken om te zorgen dat er producten van het land af komen. De taak van de mens is veranderd naar het zorgen dat de processen goed lopen, problemen oplossen en het zorgen van doorgaande innovatie! De rol is gewijzigd van fysieke arbeid met veel routine matig taken, naar een uitdagender omgeving met een hogere levensstandaard.

 

Transport automatisering

Ook zo bij transport automatisering. De facturen kunnen (semi) automatisch gemaakt worden. Er kan gekoppeld worden met boekhoud programma’s. Orders kunnen via EDI binnenkomen en er kunnen automatisch mailtjes gestuurd worden. Zorgt dit ervoor dat dat een planner of een financiële medewerker niet meer nodig is? Nee! Zoals door de eeuwen heen is aangetoond, de werkzaamheden wijzigen, taken verdwijnen, maar de mens blijft nodig!

 

Een TMS, taken verlichting is het doel!

Onze software en onze ervaring zegt ons dat dit niet zo is! Het doel van automatisering is niet het zorgen voor ontslagen in de logistiek, het doel is ook niet om te zorgen dat alles geheel automatisch gaat, het doel is ook om taken verlichting aan te bieden binnen een bedrijf. “Simpele” taken zoals orders binnen krijgen, een mail sturen als de order is afgeleverd, de factuur mailen, zorgen dat de gegevens goed verwerkt worden, zijn taken die een TMS kan overnemen. Dit alles is ervoor zodat de planner zich kan focussen op de moeilijke problemen, de beste planning te maken. De financieel medewerker zorgt er ook voor dat de facturen 100% goed zijn als ze verstuurd worden, dat de gegevens gelijk verwerkt worden als ze binnen zijn. Maar dit zorgt er ook voor dat wanneer de klant belt, er ook tijd voor klant is!

Automatiseren van taken

Het automatiseren van taken is waar een goed TMS naar streeft. John Oliver van de late night talk show LastWeekTonight heeft er een film over gemaakt, hieronder een klein stukje hiervan.

Klik hier voor het fragment!

Related Posts

Leave a Comment

Transport EDI