Paspoort kan straks ook thuis of op kantoor bezorgd worden

Home / Logistiek nieuws / Paspoort kan straks ook thuis of op kantoor bezorgd worden

De gemeente Amsterdam is zo tevreden met een proef in Nieuw-West en Zuidoost waarbij paspoorten ook over de post bezorgd kunnen worden, dat ze die uitbreiden naar de hele stad.

Sinds september vorig jaar kunnen mensen die in Nieuw-West of Zuidoost hun paspoort of identiteitskaart aanvragen, er ook voor kiezen om hun reisdocument via de post te laten bezorgen. Dat bespaart ze een extra ritje naar het stadsdeelkantoor. Volgens de gemeente gaven de Amsterdammers die meededen gemiddeld een 8,9 aan de proef.
Ook de gemeente zelf is blij met de resultaten en wil er daarom voor zorgen dat voor het einde van dit jaar iedere Amsterdammer zijn of haar paspoort in Nederland kan laten afleveren. Alleen naar de Waddeneilanden gaat de koerier niet.De bezorging voldoet volgens de gemeente aan alle veiligheideisen van het Ministerie van Binnenlandse Zaken. De gemeente levert het reisdocument verzegeld aan de bezorgservice, het in informatiebeveiliging gespecialiseerde AMP Logistics.

 

Zo werkt het

Op de dag van de bezorging krijgt de ontvanger rond 8.00 uur een mail met daarin het tijdstip van bezorging en de naam van de koerier. De bezorger moet zich bij de deur identificeren, net als de ontvanger van het paspoort. Als er meerdere mensen op het reisdocument staan, moeten die ook aanwezig zijn. Kinderen van 12 jaar en ouder tekenen zelf voor ontvangst.

De koerier neemt het oude reisdocument weer in en stuurt die naar de gemeente. Omdat sommige mensen hun oude reisdocument graag willen houden, kan de koerier op verzoek het document later terug sturen.

Amsterdammers die hun paspoort of identiteitskaart via de post willen ontvangen, moeten daar 4,95 euro betalen. Afrekenen kan gewoon bij de koerier.

 

Spoed

Niet iedereen wordt vanaf nu de extra reis naar het stadsdeelkantoor bespaard. De regeling geldt niet voor spoedaanvragen, kwijtgeraakte reisdocumenten of bij paspoorten waar een nog geldig visum op zit die de houder nog wil gebruiken.

Related Posts